Les Higiena

Normy czystości w przemyśle spożywczym

Jesteś w: Normy czystości w przemyśle spożywczym

Produkcja i higiena w przemyśle spożywczym jest ściśle regulowana przez przepisy. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej oraz polskiego prawa żywnościowego odpowiedzialność za bezpieczeństwo zdrowotne żywności ponosi wytwórca bądź wprowadzający do obrotu. Jednym z czynników wpływających na utrzymanie czystości i higieny w zakładzie są używane środki chemiczne. Chemia profesjonalna to rozwiązanie, które zapewni zarówno czystość, jak i bezpieczny kontakt z produktami spożywczymi.



Dobre Praktyki Produkcyjne

Obowiązujące w Polsce przepisy nakładają na zakłady spożywcze obowiązek wdrażania systemu HACCP. Jednym z elementów jest GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna. Reguluje ona zasady utrzymania higieny i czystości na odpowiednim poziomie przy jednoczesnym zapewnieniu produkcji bezpiecznej dla zdrowia żywności.

W zakładach produkujących żywność jest wiele pomieszczeń takich jak magazyn do przechowywania jedzenia oraz maszyn przetwórczych. W każdym z tych miejsc przedsiębiorca musi dbać o to, aby była w nich zachowana tzw. czystość mikrobiologiczna. Nie ma mowy o kurzu oraz zarazkach, niezwykle ważna jest sterylność. Nie dotyczy to jednak wyłącznie pomieszczeń. Personel także musi zadbać o higienę na najwyższym poziomie. Po stronie przedsiębiorcy należy przeszkolenie pracowników z zakresu obchodzenia się z żywnością oraz zapewnienie punktów sanitarnych, a także odzieży ochronnej.


Zapoznaj się z naszą ofertą odzieży ochronnej


Jakie środki czystości wybrać?

Chemia profesjonalna przeznaczona do stosowania w przemyśle spożywczym musi posiadać wszelkie niezbędne dopuszczenia i atesty w celu ich stosowania do powierzchni mających kontakt z żywnością. W ofercie sklepu online leshigiena znajdziesz szeroką ofertę chemii profesjonalnej, takiej jak środki czystości, preparaty myjące oraz dezynfekujące.

Pozostałe w dziale
Produkcja i higiena w przemyśle spożywczym jest ściśle regulowana przez przepisy. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej oraz polskiego prawa żywnościowego odpowiedzialność za bezpieczeństwo zdrowotne żyw…
W Operze Nova 6 czerwca 2022 roku odbyła się uroczysta gala finałowa rankingu Złota Setka Pomorza i Kujaw 2021. Podczas uroczystości wręczono nagrody wyróżnionym przedsiębiorstwom działającym w region…
Środki chemii gospodarczej są dedykowane dla gospodarstw domowych, natomiast chemia profesjonalna została stworzona z myślą o przedsiębiorstwach na skalę przemysłową takich jak restauracje, hotele czy…
Prowadzenie pysznej restauracji na poziomie wiąże się nie tylko z komponowaniem wyśmienitych posiłków. Ich smak zależy od produktów wysokiej jakości, dobrego zaopatrzenia oraz sprzętu. Ogromne znaczen…
Do wysokiego standardu hotelu zalicza się nie tylko wyjątkowe aranżacje wnętrz i wykwintne jedzenie, ale przede wszystkim poziom sanitarnej czystości oraz porządku. Higiena to decydujący czynnik, mają…