Les Higiena

Jak utrzymać porządek w restauracyjnej kuchni

Jesteś w: Jak utrzymać porządek w restauracyjnej kuchni

Branża gastronomiczna i hotelarska znowu odżyła, jednak teraz jak nigdy ważne jest dbanie o prawidłową higienę i dezynfekcję zarówno pomieszczeń kuchennych, jak i restauracyjnych. Stosowanie się do zasad higieny oraz dbanie o czystość to gwarancja bezpieczeństwa personelu i odwiedzających nas osób, dlatego warto zwrócić na to szczególną uwagę. Dowiedz się, w jaki sposób zapewnić czystość w swojej restauracji.



Zadbaj o czystość rąk

W każdym lokalu zarówno klienci, jak i pracownicy dotykają setek przedmiotów, by następnie dłońmi dotykać jedzenia. Z tego powodu niezwykle ważne jest, aby ręce były czyste i pozbawione chorobotwórczych drobnoustrojów. W tym celu zadbaj o czystość dłoni ustawiając w widocznych miejscach płyny do dezynfekcji, a także uzupełniając na bieżąco poziom mydła i ręczników papierowych w łazienkach. Dzięki temu zyskasz pewność, że Twoja restauracja będzie bezpieczna.

Dezynfekcja powierzchni to podstawa

To jedna z podstawowych zasad związanych z funkcjonowaniem restauracji. Dezynfekcja blatów, stołów oraz innych twardych powierzchni zapewnia bezpieczeństwo zarówno dla pracowników, jak i gości. Pomóc w sprawnej dezynfekcji mogą specjalne preparaty, które nie wymagają spłukiwania. Nie mniej ważne jest zadbanie o czystość krzeseł oraz podłóg, a także często dotykanych powierzchni, takich jak chociażby klamki, na których znajdować się mogą tysiące bakterii.

Najwyższej jakości środki czystości

Czystość to podstawa, szczególnie wszędzie tam, gdzie podawane są posiłki. Z tego powodu niezwykle ważne jest, aby zadbać o odpowiednią dezynfekcję powierzchni oraz rąk, a także czyszczenie wszystkich elementów zarówno w kuchni, pomieszczeniach socjalnych, jak i w części restauracyjnej. W tym celu warto postawić na sprawdzone środki czystości stworzone specjalnie z myślą o gastronomii, posiadające silne właściwości bakterio- i grzybobójcze. Jednocześnie płyny te nadają się do powierzchni mających kontakt z żywnością, dzięki czemu są bezpieczne dla zdrowia.

Pozostałe w dziale
27 października 2022 roku poznaliśmy laureatów II edycji Konkursu GOZpodarz 2022. Podczas II Kongresu GOZpodarka – ciepłownictwo przyszłości nagrodzeni zostali przedsiębiorcy oraz organizacje.
Ochronne rękawice sprawdzą się zarówno w domu, jak i w pracy. Rękawiczki jednorazowe zapewniają bezpieczeństwo oraz pomagają utrzymać higienę i czystość wszędzie tam, gdzie jest to istotne, czyli na p…
Branża gastronomiczna i hotelarska znowu odżyła, jednak teraz jak nigdy ważne jest dbanie o prawidłową higienę i dezynfekcję zarówno pomieszczeń kuchennych, jak i restauracyjnych. Stosowanie się do za…
Utrzymanie czystości powinno być priorytetem każdej firmy, niezależnie od rodzaju jej działalności, nie tylko ze względu na zasady BHP. Uniwersalne środki czystości dostępne we większości sklepów nie …
Branża HoReCa to określenie używane w odniesieniu do sektora hotelarskiego i gastronomicznego. Jest skrótem od słów pochodzących z języka angielskiego (Hotel, Restaurant, Catering/Café). Pod pojęciem …