Branża HoReCa to określenie używane w odniesieniu do sektora hotelarskiego i gastronomicznego. Jest skrótem od słów pochodzących z języka angielskiego (Hotel, Restaurant, Catering/Café). Pod pojęciem kryje się wszystko to, co wchodzi w zakres usług świadczonych przez sektor gastronomiczny i hotelarski, między innymi produkty, usługi, magazyny i hale produkcyjne. Jaka jest historia tego sektora?
W 1949 roku w Zurychu został założony Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarskich, Restauracyjnych i Kawiarnianych. Zadaniem organizacji była ochrona praw pracowników, którzy pracowali w sektorze hotelarskim i gastronomicznym. Po jakimś czasie termin ten zaczął być używany w odniesieniu do całej branży hotelarsko-gastronomicznej. HoReCa dotyczy przede wszystkim:
Niezwykle istotną kwestią funkcjonowania zarówno branży hotelarskiej, jak i gastronomicznej, jest kwestia bezpieczeństwa oraz higieny pracy oraz obowiązujących standardów.
Według obowiązujących przepisów dbanie o wszelkie normy i standardy jest obowiązkiem pracodawcy. Mimo że pracownik powinien dbać o swoje stanowisko pracy i utrzymywanie go w czystości, to właśnie pracodawca musi kontrolować stan miejsc pracy oraz eliminować wszelkie nieprawidłowości.
Najważniejsze to zapewnić wszystkim pracownikom bezpieczeństwo, regularnie kontrolując stan techniczny budynku, instalacji oraz sprzętu. W każdym miejscu pracy należy sporządzić plany ewakuacji, a także wyznaczyć osoby odpowiedzialne za ewakuację pozostałych pracowników. Pracownik restauracji, czy hotelu jest zobowiązany (przed przystąpieniem do pracy) do okazania zaświadczenia od lekarza medycyny pracy oraz orzeczenia z inspekcji sanitarno-epidemiologicznej.
Les Higiena od lat jest dystrybutorem środków czystości premium oraz asortymentu Higieny Premium. Wszystkie te produkty mogą być użytkowane w branży HoReCa. Oferujemy między innymi: