Les Higiena

Jak utrzymać higienę w restauracyjnej kuchni?

Jesteś w: Jak utrzymać higienę w restauracyjnej kuchni?

Prowadzenie pysznej restauracji na poziomie wiąże się nie tylko z komponowaniem wyśmienitych posiłków. Ich smak zależy od produktów wysokiej jakości, dobrego zaopatrzenia oraz sprzętu. Ogromne znaczenie w gastronomii ma również higiena i czystość w restauracyjnej kuchni. W przypadku braku ich zachowania, restauracja może zostać zamknięta. Jakich środków chemii profesjonalnej nie może zabraknąć w lokalu gastronomicznym?



Mycie powierzchni a kontakt z żywnością

W restauracyjnej kuchni kontakt z jedzeniem mają stoły i blaty, a także naczynia. Ważne jest, aby środki myjące nie tylko skutecznie walczyły z brudem, ale przede wszystkim były bezpieczne w kontakcie z żywnością.

Barion DR to środek przeznaczony do mycia zarówno maszyn, jak i wyposażenia gastronomicznego, ścian oraz posadzek. Preparat biobójczy skutecznie usuwa zabrudzenia pochodzenia roślinnego, a także zwierzęcego.

Środki do mycia naczyń

Niezwykle istotne jest, aby w czystości zostały wszelkie naczynia, na których jest podawane jedzenie i napoje dla gości. Środki do mycia naczyń można podzielić na dwie grupy: środki do mycia ręcznego oraz środki do zmywarek gastronomicznych.

Środki do mycia ręcznego to specjalnie skoncentrowane płyny, które efektywnie zmywają resztki jedzenia oraz wszelkie osady. Preparaty są sprzedawane w kilku litrowych pojemnikach, a środki są niezwykle wydajne. Płyn LUMEX EL nie pozostawia na naczyniu zacieków, dzięki łatwemu spłukiwaniu.

Środki do zmywarek to tabletki zapewniające czystość oraz połysk naczyń bez smug. Płyny do zmywarek zawierają silne właściwości myjące, dbając o nieskazitelną czystość, a specjalna formuła zapewnia ochronę szkła, porcelany oraz innych tworzyw sztucznych.

Naczynia szklane takie jak kieliszki czy szklanki powinny charakteryzować się wysokim połyskiem. W tym celu używa się nabłyszczacza do zmywarek, który radzi sobie nawet w twardej wodzie.

Warto również zaopatrzyć kuchnię w preparaty odkamieniające do zmywarek gastronomicznych, dzięki którym urządzenie będzie sprawne, a zanieczyszczenia się w niej gromadzące zostaną skutecznie usunięte.

Jak zadbać o ekspres do kawy?

Z pomocą przychodzą środki przeznaczone do odkamieniania ekspresów kawowych. Ekspres do kawy należy regularnie poddawać procesowi odkamieniania, który pozytywnie wpływa nie tylko na pracę urządzenia, ale przede wszystkim na sam smak kawy.

 

Zadbaj o higienę w kuchni restauracyjnej

 

W ofercie sklepu leshigiena.pl znajdziesz profesjonalną chemię, między innymi środki czystości dla gastronomii. Jesteśmy dystrybutorem preparatów myjących, dezynfekujących oraz maszyn.

Pozostałe w dziale
27 października 2022 roku poznaliśmy laureatów II edycji Konkursu GOZpodarz 2022. Podczas II Kongresu GOZpodarka – ciepłownictwo przyszłości nagrodzeni zostali przedsiębiorcy oraz organizacje.
Ochronne rękawice sprawdzą się zarówno w domu, jak i w pracy. Rękawiczki jednorazowe zapewniają bezpieczeństwo oraz pomagają utrzymać higienę i czystość wszędzie tam, gdzie jest to istotne, czyli na p…
Branża gastronomiczna i hotelarska znowu odżyła, jednak teraz jak nigdy ważne jest dbanie o prawidłową higienę i dezynfekcję zarówno pomieszczeń kuchennych, jak i restauracyjnych. Stosowanie się do za…
Utrzymanie czystości powinno być priorytetem każdej firmy, niezależnie od rodzaju jej działalności, nie tylko ze względu na zasady BHP. Uniwersalne środki czystości dostępne we większości sklepów nie …
Branża HoReCa to określenie używane w odniesieniu do sektora hotelarskiego i gastronomicznego. Jest skrótem od słów pochodzących z języka angielskiego (Hotel, Restaurant, Catering/Café). Pod pojęciem …